Tuesday, April 15, 2014

Kako je nastao OPI - istorijat kompanije


Oink!

Draga koleginica Mika je pitanjem u jednoj od recenzija (koji je lak koji posedujem iz najstarije OPI kolekcije) potakla u meni ideju da okupim zanimljive činjenice i teze o ovom brendu koji toliko volim(o)!

Na internetu su ovakve informacije u prilično malom broju a posebno mi se ne dopada raštrkanost istih. Verujem da je većina Vas upoznata sa nekom generalnom OPI pričom ali polazim od sebe a to je - želim sve, sve detalje i da bude sve na jednom mestu. Zato želim da kreiram na blogu mali podsetnik sebi a Vama ponudim zabavnu šetnju kroz OPI istoriju i kolekcije.






George Schaeffer je ispunio svoj američki san. Još kao dete je sa roditeljima emigrirao iz Mađarske u Ameriku posle Drugog svetskog rata. Prvi posao je započeo sa jedanaest godina i to je bila prodaja jaja u zadnjem delu kamiona.

Nakon diplomiranja, započinje svoju karijeru u porodičnoj fabrici za proizvodnju odeće u Njujorku. Sa velikom zahvalnošću Americi i snovima za još boljim stilom života, poslušao je čuvene reči ''Idi zapadno, mladiću'' i sa svojom porodicom se preselio u Kaliforniju 1981. godine.

Iste godine kupuje malu kompaniju koja se bavila snabdevanjem stomatološkog materijala. Skraćenica naziva, koja je danas sinonim za lepotu i luksuz, u originalnom prevodu je manje atraktivnog značenja - Odontorium Product Inc

www.fashionvitrine.com


Ubrzo nakon preuzimanja kompanije pridružila mu se, sada već toliko popularna Prva dama noktijuSuzi Weiss-Fischmann u ulozi podpredsednika i umetničkog direktora. Nju nije izabrao slučajno - ona je njegova svastika! Njih dvoje su se upoznali 1972. godine kada je George došao da izvede njenu stariju sestru na sastanak. Nakon tri meseca zabavljanja, Suzi je bila ponosna kuma na njihovom venčanju.

Suzi je takođe iz Mađarske i sa porodicom  je emigrirala kao desetogodišnjakinja u Izrael, odakle su posle dve ipo godine prešli u Njujork. Diplomirala je biologiju a prvi posao joj je bio bebisitovanje.


www.missomnimedia.com


George je 1985. godine imao vrlo zanimljivu ideju - pošto su dva najprodavanija akrilna pudera u njihovoj maloj kompaniji, bila za izradu proteza i za izradu veštačkih noktiju koje su u to vreme bili jako popularni, on i Suzi su odlučili da zaposle hemičara R. Eric Montgomery kako bi im napravio proizvod sa kojim bi manikirski radnici mogli da rade. On je stvorio akrilni sistem koji su besplatno distribuirali lokalnim salonima lepote i doživeli su veliki uspeh! Tada je OPI rođen jer su odlučili da zanemare stomatološki program, zadrže skraćenicu naziva kompanije i bace se u kozmetičku industriju.

Početkom uzlazne putanje je označena 1989. godina i tada je nastala prva kolekcija pod nazivom ''Launch'' koja je brojala 30 šarenih bočica koje će promeniti svet!

Njihove prve velike kupovine - George je kupio kuću dok je Suzi kupila ukradeni Rolex sat.

Danas je OPI prepoznatljivo ime, jedno od najuticajnijih u beauty sferi sa svojih 450 zaposlenih i godišnjom prodajom od oko 45 miliona bočica u više od 200 nijansi.

George je od samog početka bio predsednik i izuzetno je ponosan što je sačuvao porodičnu firmu koju je doveo do liderstva u industriji lakova i profesionalne nege. Posle 32 godine, najavio je odlazak u penziju novembra, prošle godine. Veliki je filantrop i nesebično donira novac u najrazličitije fondove a od sada, glavna preokupacija će biti porodična fondacija pored saradnje sa OPI menadžmentom.

Pre nešto više od tri godine, OPI je kupio COTY Inc. globalni proizvođač kozmetičkih proizvoda osnovan u Parizu. Kako bi unapredili brend i nastavili vođstvo na međunarodnom polju, Mary van Praag je imenovana za novog generalnog direktora OPI-ja. Ona je preuzela palicu 01.januara ove godine od John Heffner koji je napustio kompaniju zbog drugih poslovnih prilika.




*****

Nakon, sati i sati istraživanja, shvatila sam da je nemoguće sve te informacije koje znam i koje sam prikupila, da svrstam u jedan jedini post a da ne bude dosadno i da ne bude pretrpano. Odlučila sam se da uradim mini serijal o omiljenom brendu pa sam Vam pripredila još dva članka - jedan će biti već sutra i biće reči o kretivnom segmentu OPI-ja i nekim sitnim zanimljivostima a drugi će biti o svim dosadašnjim kolekcijama koje ću moći da ažuriram svakom novom najavom.

Nadam se da ćete uživati u ovim redovima koliko i ja dok sam istraživala!

Do sutra,
ljubi vas Prase!


27 comments:

  1. Jedva čekam nastavke! Dobro sam se ismejala što je to prvobitno bila stomatološka kompanija, oni su baš razmišljali izvan kutije kada su iz te zone uspeli da se prebace u kozmetiku. Odlična priča, sada mi se OPI još više svidja, jer je to faktički jedna porodična firmica globalnih razmera. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kada sam to prvi put videla - priznajem, bila sam šokirana! Svaka čast što su imali petlje i na svemu što su uradili, meni su takođe postali jako, jako simpatični zbog toga!
      Dosta sam i ja saznala danas dok sam istraživala, u globalu sam znala da je to bila prvo stomatološka komanija ali priznajem, nisam se udubljivala u odnose Suzi i Džordža pa su mi detalji vezani za njih bili urnebesni!

      Dosta toga sam iskopala, iskreno mislila sam da će sve stati u jedan post ali... sada sve uobličujem i radujem se što ću moći da približim maksimalno ovaj brend <3

      Delete
  2. Aleksandra Jovic15 April, 2014 13:22

    Odlicno, jedva cekam nastavak :)

    ReplyDelete
  3. Ajme, super ti je ovo ideja!!! Moram priznat da vrlo malo znam o OPI-ju kao brendu pa mi je baš zanimljivo pročitati od kud i kako su nastali...skraćenica za Odontorium Product Inc., ma tko bi rekao :)) Uvijek me fascinira kako su neki današnji globalno popularno brendovi u stvari počeli kao male obiteljske firme. Jedva čekam i ostale nastavke!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na inspiraciji, verujem da nisi imala ni na pameti da može da mi se rodi ovakva ideja ali ja sam sada jako srećna što si me animirala tako da se i sama još više informišem a pruđim i neke zanimljive redove Vama <3

      Delete
  4. Super je članak, obožavam ovakve tekstove, sva se uživim jer me zaista uvek zainteresuje nečiji uspeh i kako ga je postigao. Iznenađena sam što je muškarac pokretač cele priče, ali i punom nazivu odakle su potekli inicijali OPI, vrlo zanimljivo :) Čekam nastavak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Priznajem, pošla sam i od sebe - takođe su mi jako zanimljivi ovakvi tekstovi :)
      Drago mi je što je sve ovo najišlo na dobar prijem, sa velikim uživanjem spremam i istražujem dalje :*

      Delete
  5. Ovo je tako super post da jedva čekam iduća dva! Prezanimljivo mi je ovo! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baš mi je drago što je ispalo i vama interesantno <3

      Delete
  6. wow, 45 miliona prodanih bočica godišnje... zamantalo me ;)

    ReplyDelete
  7. zanimljivo i poučno, odličan post

    ReplyDelete
  8. Odlican post. Bas interesantni podatci. Jedva cekam nastavak.

    Fabulous 30s

    ReplyDelete
  9. Super je ideja za post, nisam znala od čega je OPI skraćenica, bila sam ubeđena da je nešto u vezi lakova. :) Jedva čekam nastavke koji se odnose na kreativni deo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meni se u trenutku učinilo kao stvarno dobra ideja i baš mi je drago što se nisam prevarila <3

      Mislim da smo svi ostali iznenađeni ili bar nismo tako nešto očekivali :D

      Delete
  10. Odlicna ideja Prasence. Uzivala sam u otkrivanju istorije :)

    ReplyDelete
  11. Odlična ideja! A nastavci slijede....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tako je, nadam se da će vam biti jednako interesantni :*

      Delete
  12. Ne postoji blogerka koja bi OPI pricu predstavila bolje nego ti,radujem se nastavcima :)

    ReplyDelete
  13. Kada je OPI počeouzlaznom linijom,čitala sam u nekom časopisu o kompaniji mada nisam puno toga znala do sada. Zaista im svaka čast, jedina kompanija koja me oduševljava nazivima, nijansama i inovacijama.
    Bravo za ideju i post!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala <3

      Slažem se, još više su me osvojili kada sam saznala sve, svaka čast!

      Delete
  14. Odlična ideja za postove, rado ću pročitati i sve nastavke! :)

    ReplyDelete